Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Будинок А. Г. Рукатора (1902 р.)

Posted by Antique на Вівторок, 15 Січня 2013 р. (20:44)

Будинок А. Г. Рукатора, отримання планів з міськуправи: Х. Глауберзон, 1902 р., Заславського вул., 6

Будинок на мапі: http://wikimapia.org/22643651/uk
Стиль: еклектика (німецький ренесанс).
Охоронний статус: Виключено з переліку пам’яток архітектури (Наказ МКТ № 728/0/16-08 від 20.06.2008 р.).

Відомі власники ділянки:

  • до 1902-1903 рр. – Г. Рукатор
  • 1902-1903 рр. – вірогідно до революції – Ревекка Яківна Рекитор (Рукатор).

По правому боку вулиці Заславського у першому кварталі розташовано три достатньо вузькі ділянки ,з яких особливо малу ширину має ділянка, яка, згідно довідникам “Вся Одесса” належала наприкінці ХІХ ст Г. Рукатору, у 1902 році А. Г. Рукатор, як власник ділянки подав прохання на склад будматеріалів, вірогідно для спорудження данного будинку. Між 1902-1903 роками власницею стала Ревекка Яківна Рекітор, але не виключно, що ім’я та прізвище Р.Я. Рекітор були вказані у довідниках до з помилкою і справжнє її ім’я – Рукатор.

Головний фасад будинку має одновісеву асиметричну композицію, у лівого краю будинку розташований ризаліт у якому влаштований дворовий проїзд та широкі вікна з балконами. Фасад виконаний у стилі північноєвропейського ренесансу, перші три поверхи прикрашені рідким лінійчатим рустом, який переходить на лиштву вікон. Останній поверх оздоблений більш просто. Вікна увінчані широкими замковими каменями. Характерною особливістю будинку є мала відстань між вікнами. Незважаючи на невелику ширину фасаду площа засклення фасаду набагато більше ніж середній показник по місту. Можна припустити, що кімнати у будинку влаштовані вузькою стороною до головного фасаду і таким чином освітлювались з торця. Майже всередині фасаду також влаштовані балкони, що мають огорожі у стилі еклектики.

Будинок був пам’яткою архітектури місцевого значення, у переліку був вказаний рік побудови 1874. У 2008 році будинок було виключено з переліку.

Будинок має вигляд достатньо стрункої споруди, що при відсутності примхливої ліпнини має вигляд, який запам’ятовується.

Задня частина дворового крила.

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: