Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Ливарний і механічний завод М.В. Яловікова (1870 р.)

Posted by Antique на Вівторок, 14 Жовтня 2014 р. (12:23)

Ливарний і механічний завод Микити Васильовича Яловікова, 1870 р., вул. 10 квітня, 2 та 4
Колишнє розташування на мапі

Реклама 1893 року.

Відомі власники ділянки:

  • ІІ-а пол. ХІХ ст. – кін. 1890-х рр. – почесний потомствений громадянин Микита Васильович Яловіков
  • кін. 1890-х рр. – до Жовтневої революції – інженер-механік Ілля Микитович Яловіков

У 1870-му році почесним потомственим громадянином Микитою Васильовичем Яловіковим було засновано механічний завод. Підприємство розмістилося поряд з іншими ливарними заводами на Манежній вулиці – заводами Я.Й. Мюльнера і М.Ф. Жулієна.  З чим пов’язана концентрація підприємств однієї галузі не з’ясовано. Можливо це було зроблено з екологічних обставин, щільність забудови була у даній місцевості вкрай низькою, багатьох нинішніх кварталів ще не існувало, а Градоначальницька вулиця уявляла собою скоріше дорогу, ніж вулицю.   Підприємство виробляло різноманітні металеві вироби, серед яких завдяки заводському клейму більш відомі металеві сходи. Також вірогідно серед асортименту продукції були консолі і огорожі балконів, огорожі ділянок, піддашки, металеві опори навісів. У 1893 виготовляли подібної чавунної продукції вагою на 8000 пудів (131 тонну) щорічно. Виробляли на заводі і різноманітні механізми: парові машини, млини, а також здійснювали ремонт даних механізмів. У 1893 році було виконано робіт на 30 тис. рублів, що не є дуже великою сумою, підприємство було не дуже великим, але сусідні підприємства виконували приблизно той же самий обсяг робіт. У 1893 році на заводі працювало 40 робітників.

Серед обладнання на заводі у 1893 році була одна парова машина потужністю 10 к.с., 1 вагранка, 3 горни, 15 мехів. Завод був підключений до електрики, у обласному архіві зберілося діло “Об электрическом освещении на чугунолитейном заводе. “Н.В. Яловиков” 2/3/2365″ на 1892 рік.

Завод припинив існування у ІІ-й половині 1890-х років. Вже у 1899 році завод у довідниках не згадувався, а ділянка у той час належить його сину гласному міської думи Іллі Микитовичу Яловікову. Можливо, що батько вмер у 1890-х роках, у рекламі кінця ХІХ ст. завод вказується у якості заводу І.М. Яловікова. Також у Микити Яловікова були сини Всеволод та Євген.

Невідомо які саме будівлі займав завод на даній ділянці. Можливо, що великий флігель у лівій частині ділянки був первісно був виробничим корпусом фабрики у іншому випадку дана будівля була споруджена вже на початку ХХ ст. для Інтендантського управління армії або для Одеського пожежного товариства. На початку 1920-х років на ділянці був влаштований завод “Електрошнур”, у 1925 році завод був надан у оренду деякому Гойді. У ІІ-й половині ХХ ст. на ділянці розміщувалась морська школа Технічного флоту. У 1984 році дану частину вулиці Манежної перейменували у вулицю 10 квітня, а ділянка була розділена на номери 2 та 4. Будинок пожежної команди Пожежного товариства опинився на ділянці №2, а будівля, де розміщувалась морська школа технічного флоту опинилася на ділянці №4. У 2000-х роках у будинку №4 у був розташований Учбовий центр ВАТ “Чорномортехфлот” корпорації “Укртрансбуд”, а будівля Пожежного товариства була переобладнана під житловий будинок.

З колекції А.О. Дроздовського.

 

Щодо сходів, то у місті зустрічається не мала кількість сходів виробництва Н.В. Яловікова як у достатньо старих будинках 1970-х років, так і у спорудах початку 1890- х років. У будинку на вулиці Ольгіївській, 19 встановлені сходи виробництва Н.В. Яловікова, огорожа сходів виконана з простих прутів. Також зустрічаються сходи Яловікова і у будинку Публічній бібліотеки на Ланжеронівській вул., 4.

Одна з популярних моделів сходів зустрічається у будинках на Канатній вул., 45, флігелі на Ніжинській вул. 75, у будинках на Новосельського 35 і 60, Ленінградській, 13, флігелі на Канатній вул., 64, провулку Маланова, 16, флігелі на Базарній вул. 14.

 

Дані сходи можливо виготовлені іншим заводом (встановлені у будинку Боскі, арх. П.Л. Славкін , 1912 р., Мала Арнаутська вул., 43) але їх дизайн за виключенням верхівки є аналогічний сходам з клеймом Яловікова у будинку на Ольгіївській вул., 11

 

Сходи на Успенській вулиці, 76 мають архаїчний вигляд. На перших сходинках першого маршу викарбувана назва заводу виробника. Будинок пізніше був перебудований.

 

Сходи у власному будинку Яловікова на вул. 10 квітня, 2. Схожі за якістю сходи можна побачити і деяких інших будинках, однак заводське клеймо відсутнє.

Джерела:

 

  • Старая Одесса: Торговля и промышленность: [книга-альбом/ авт-сост. А.А. Дроздовский]. – Одесса: ВМВ, 2009. – 432 с.: илл. ISBN 978-966-413-088-9

 

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: