Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Херсон. Міська дума (1900 р., 1905-1906 рр.)

Posted by Antique на Вівторок, 6 Березня 2012 р. (15:04)

Херсонська міська дума, проект: арх. А.Б. Мінкус, 1900 р. Доробка проекту: арх. А. І. Сварік, 1902 р. Будівництво: 1905-1906 рр., вул. Ленина, 34

Стиль: історизм.

Охоронний номер: 230057.

До початку ХХ ст. міська дума не мала власного будинку. Наприкінці ХХ ст. вона розміщувалась у будинку Гурфінкеля, а засідання відбувалися у залі будинку Міських зборів. Тому з поступовим розвитком міста наприкінці ХІХ століття як ніколи відчувалася потреба у власній, спеціально побудованій адміністративній будівлі. І у Імовірно, що у 1897-му році міський голова О.О. Волохін ініціював розробку проекту будинку для міської думи, міської управи та громадських організацій. Була виділена ділянка біля межі щільної забудови міста на перехресті нинішніх вулиць Леніна та Комунарів. У тому же році міський архітектор А.І. Сварік підготував ескізний проект будівлі, але у міста не було коштів на будівництво споруди. Тоді було вирішено оголосити конкурс на розробку нового проекту. Проекти були представлені анонімно, щоби імена архітекторів не зробили вплив на вибір комісії. Всього було представлено чотири проекти під гаслами: «І-ХІІ», “Мимохідь”, “На скоро”, «Південному граду – російське багатство». Таким чином прізвища учасників конкурсу невідомі, окрім переможця – молодого архітектора Адольфа Борисовича Мінкуса з Одеси. Архітектор А.б. Мінкус починав свою кар’єру помічником відомого архітектора О. Й. Бернардацці, а пізніше допомагав архітектору М. К. Толвінському у зведенні деяких будівель.  Проект будинку міської думи отримав гасло “Мимохідь”, що натякало на швидкій час будівництва, але проект Мінкуса не був прийнятий остаточно – не забули і автора першого проекту – А.І. Сваріка, якому була доручена доробка проекту. У 1902-му році було закінчено змінений проект, а у 1903-му році затверджено. З-за нестачі коштів будівництво почалося тільки у 1905-му році, міське самоврядування взяло кредити під заставу деяких земель міста.

Церемонія закладки будівлі відбулася 28 травня 1905 року а вже восени будівля була побудована начерно. У наступному році відбилися внутрішні оздоблювальні роботи. Наприкінці 1906-го року будинок був повністю закінчений, а вже після того, як 14-го січня 2007-го будинок було освячено будинок почали займати різноманітні установі – власне міська дума, а також міська управа, міський сирітський суд та Херсонський міський банк, який переїхав у будівлю першим. У міжвоєнний період будинок займав Виконком Міської ради, а після Другої світової війни у додаток частини приміщень зайняв Обком КПУ. Після будівництва нових будівель для державних установ у будинок 27 травня 1978 переїхав Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

Зовнішнім виглядом будинок нагадує типову ратушу європейського міста, але у плані це звичайна Г-подібна будівля і вигляд притаманний ратуші досягнутий завдяки розміщенню чотирикутної вежі з годинником у кутовій частині будинку. Вежа розташована дещо у глибині кута і має невеликі пропорції і таким чином з певних ракурсів складається враження, що вежа розташована по центру західного фасаду.  Глибоким ризалітом виділяється південний фасад будинку, який закінчується ренесансним фронтономз камяною балюстрадою на даху.  Фасади будинку виконані у стилі флорентійського ренесансу – поряд з рустованими поверхнями та ренесансними вікнами були використані рустовані колони. У ренесансному дусі вирішені також внутрішні інтер’єри будинку, які були багато оздоблені ліпниною.







За радянських часів.

Джерела:

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: