Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Будинок Прокудіна (1903 рр.)

Posted by Antique на Понеділок, 28 Листопада 2011 р. (13:35)

Будинок купця Прокудіна, арх. В. І. Прохаска, 1903 р., вул. Льва Толстого, 32 / Старопортофранківська вул., 73

Будинок на мапі: http://wikimapia.org/15245309/uk
Стиль: історизм з елементами модерну.
Охоронний статус: пам’ятка архітектури місцевого значення номер 434-Од (Наказ МКТ №728/0/16-08 від 20.06.08 р).
Оновлення 1 – деякі уточнення, фотографії парадних.

Відомі власникі ділянки:

  • до кінця ХІХ ст.  — Прокудін
  • кін. ХІХ ст.  — 1900-і рр. – спадкоємці Прокудіна
  • 1910 р. — Марія Опанасівна Прокудіна (управляючий Гурович)
  • 1911  — вірогідно до Жовтневої революції – Марія Опанасівна Бельтакі та Олена Опанасівна Прокудіна

Будинок купця Прокудіна займає майданчик між вулицями Льва Толстого, Асташкіна та Старопортофранковською та площєю Льва Толстого і був споруджений  у 1903 році.

П-образний чотириповерховий будинок виходить центральним фасадом на площу Льва Толстого та вулицю Асташкіна. Кути будинку оформлені трапецоїдними розкріповками.

У будинку розташовано чотири парадних під’їзди та одні чорні сходи. Дві сходових клітини розташовані симетрично у кутах будинку, входи до них розташовані з боку площі Льва Толстого. Сходи обладнані еклектичними огорожами, що зустрічаються у іншому творі В.І. Прохаски – у дворових флігелях будинку Котляревської. Ще два під’їзди розташовані у бічних крилах з боку подвір’я. До деяких квартир можна потрапити тільки за допомогою галерей, що ведуть від під’їздів у бічних крилах. Візерунок огорож галерей пізніше був використовуваний у огорожах балконів дворового флігеля будинку Ломейєра (1910 р.). На зовнішніх фасадах використовуються огорожі балконів двох видів візерунку. Нижчі балкони виконані у неоготичному стилі і зустрічаються також у дворовому флігелі Бліженського на вул. Буніна, 21 (також арх. В.І. Прохаска, 1910 р.). Огорожа балконів останнього поверху відноситься до загальному стилю модерну, але дещо віддає еклектикою – ця огорожа зустрічається у балконах деяких будинків на Молдованці.

З довіднику Вся Одеса виддавництва Одеські Новини стає відомим, що у 1910-му році ділянка належала доньці купця Марії Опанасівні Прокудіної, а у 1911 році вона вірогідно виходить заміж за деякого Бельтакі, а у якості співвласниці виступає її сестра Олена Опанасівна Прокудіна. Олена Опанасівна також володіла

У 1931-му році фотограф Branson DeCou зняв роздачу хлібу на пл. Льва Толстого і в кадр потрапив будинок Прокудіна. Фотографії є власністю бібліотеки Каліфорнійського університету Santa Cruz (посилання на фото).

Перебудована В.І. Прохаскою частина, вид з боку площі Льва Толстого.

ліпний декор майже відсутній, окрім великих дентикул під дахом.

Балкони виконанні у стилі декоративного модерну.

огорожа балконів останнього поверху іншого дизайну.

З боку проїзду для автомобілів у сусідньому будинку розташоване підворіття, через яке можна потрапити у спільне з будинком Прокудіна подвір’я.

Також будинок має власне підворіття з боку протилежного фасаду. Підворіттю надано дещо помпезного вигляду через дві монументальних консолі, які підтримують полку

біля нього розташована табличка-реклама, які активно використовувались в Одесі будівниками та архітекторами для своєї реклами

Сходова клітка чорного ходу дуже тісна, тільки через неї можна потрапити до службових приміщень, що знаходяться на надбудованому п’ятому поверсі. Парадні під’їзди знаходяться у кутах будинку, вікна сходових клітин виходять у бік галерей.

…дві пічні труби знаходяться ззовні будинку, а для прислуги був надбудований п’ятий поверх

Сходові клітки бічних фасадів на кожному з поверхів мають вихід до галерей з яких можна потрапити до інших квартир будинку

Вже у радянські часи галереї будинку були укріплені.

Також з боку брандмауеру можна побачити камені вапняку, що виступають – це забезпечувало можливість добудови (розшірення) будинку. Враховуючи, що сусідній будинок теж належав Прокудіну перспектива прибудови нового будинку була цілком реальною.

Лівий під’їзд. Вхід з пл. Льва Толстого:

Відповідей: 4 to “Одеса. Будинок Прокудіна (1903 рр.)”

  1. Ви знали, що треба фотографувати :) В цій квартирі жив я :) https://i0.wp.com/img26.imageshack.us/img26/3633/odm190307.jpg

  2. https://i1.wp.com/i.imgur.com/t7jlAeF.jpg В підвалах 2поверхівки до 80-х років жили люди, потім їх звіти висилили, деяких у комуналки.

  3. зараз ремонтують фасад http://uatalks.com/showthread.php?372-%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D1%96%D1%8F-%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B9&p=122857&viewfull=1#post122857

    • Antique said

      Дякую. Щось мені такі кольори не подобаються, чому ж було не пофарбувати у той колір, що був раніше – може він взагалі автентичний. Тут скоріше фарбують під стиль багатоповерхівки. Та й можливо фактура поверхні тепер не та, що була до фарбування.

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: