Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Будинок І. І. Машевського на Ольгиївській вулиці (1894 р.)

Posted by Antique на Вівторок, 7 Жовтня 2014 р. (02:32)

Будинок Івана Ігнатійовича Машевського, арх. Р. Й. Марцинковський, 1894 р., Ольгіївська вул., 5
Розташування на мапі
Стиль: необароко.
Данні: В. А. Пилявський.

За даними наукових співробітників музею ділянка на початку ХІХ ст. належала Потоцькому і на її території була розташована частина палацу, головна частина якого находиться на ділянки у провулку Ляпунова, 4. Пізніше палац по Ольгіївській вулиці було розібрано, а частина ділянки відокремлена.

У 1894 році на замовлення Івана Ігнатійовича Машевського був споруджений будинок за проектом громадянського архітектора Р. Й. Марцінковського. Визначитися з розташованням ділянки дещо важко. До революції ділянка мала №3, але на жаль нині безпосередньо за будинком №1 розташована споруда радянських часів. Згідно знімку Luftwaffe у міжвоєнний період на ділянці була розташована двоповерхова споруда з нібито окремим подвір’ям, однак не виключено, що сучасний будинок на даному місці є перебудованим будинком присутньому на означеному знімку.

Праворуч від крайнього лівого будинку розташований одноповерховий флігель міжвоєнної доби, за ним проїзді і старий одноповерховий флігель із умовним оздобленням у стилі бароко. Така архітектура була притаманна архітектору Р. Й. Марцинковському, але нині даний будинок має № 5. Споруда вирізняється візерунчастим металевим піддашком над входом. Далі розташовані одноповерхові споруди між якими можливо існував дворовий проїзд, по меншій мірі дещо подібне проглядається на знімку “Luftwaffe”. У 1920-х роках на подвір’ї був споруджений нежитловий двоповерховий флігель і Ділянка №3 або принаймні її частина могли бути об’єднанні з ділянкою №5. За даними довіднику “Вся Одесса, 1904-1905” ділянка №1 мала площу 300 кв. саж., а ділянка Машевського №3 займала 404 кв. саж. і таким чином старий будинок що зберігся повинний був відноситись до ділянки Машевського.

Невідомо чим займався Іван Машевський у ХІХ ст., у ті часи йому належала лише дана ділянка і він міг мешкати у будинку на неї. У 1899 році Машевський придбав ділянку на Преображенській вул., 18 де на його замовлення у 1899 або 1903 році був споруджений коштовний триповерховий будинок з житловим підвалом і з того часу Машевський мешкає саме у будинку на Преображенській вулиці. У той час у будинок переїхало Руське страхове товариство, головним агентом якого був сам Машевський, також він до 1913 року займається продажем землеробських машин. Також Машевський був одним із старшин престижного Англійського клубу (Ланжеронівська вул., 6), членом центрального комітету Товариства допомоги бідним (Будинок І.С Каца, Грецька вул., 9), членом ОІРТТ.

У 1913 році на ділянці також розміщувалась бакалійна крамниця Ф. Гібермана.

За даними Юрія Парамонова у середині ХІХ ст. на ділянці розміщувалося Ремісниче училище № 5, наприкінці 1980-х років воно носило назву ПТУ № 31 (Ольгійвська вул., 3/5) і готувало по спеціальностям токар-розточник, слюсар механозбірних робіт, оператор зв’язку, станочник широкого профілю, електромнотер по ремонту електрообладнання, слюсар-інструментальник, монтажник радіоелектронної апаратури і приладів, оператор станків з программним керуванням, телефоніст міжміського телефоного зв’язку, оператор ПЕОМ, телеграфіст, контролер-кассир трудощадкас, оператор зв’язку. Базовими підприємствами даного ПТУ були ВО ім. В.І. Леніна (вірогідно шкіряні заводи на Слобідці і Балтській дорозі), ВО “Кінап” (Дальницька вул., 25) та Одеське обласне виробничо-технічне об’єднання зв’язку. За часів незалежності ПТУ було перекваліфіковано у Одеський професійний ліцей морського транспорту.

Нині на ділянці також розташована автошкола “Пегас-2011”  та торгово-сервісний центр “Техно-Стайл”.

На місці даної споруди був розташований інший будинок, який мав №3.

Будинкі №5.

Джерела:

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: