Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Флігель Ш. Вайнберга (ХІХ ст., 1920-і рр. ІІ-а пол. ХХ ст.)

Posted by Antique на неділя, 21 Вересень 2014 р. (18:38)

Флігель Ш. Вайнберга, ХІХ ст. Реконструкція, 1920-і рр. Реконструкція, ІІ-а пол. ХХ ст., Середня вул., 41
Флігель на мапі
Стиль: безстильовий.

Відомі власники ділянки:

  • кін ХІХ ст. – 1906-1907 рр. – Ш. Вайнберг
  • 1906-1907 рр. – 1908-1909 рр. – Бесарабський таврійський земельний банк
  • 1908-1909 рр. – вірогідно до Жовтневої революції – Іван Андрійович Руденко

З кінця ХІХ ст. ділянка належала Ш. Вайнбергу. Вірогідно ще до початку ХХ ст. на його замовлення було споруджено одно або двоповерховий житловий будинок з підвалом  і двоповерховий флігель з підвалом. Вікна першого поверху головного будинку та вікна флігеля здаються дещо меншими ніж вікна 2-3 поверхів головного будинку, така виша стель є характерною для ХІХ ст.

Флігель отримав незвичний Т-подібний план, таким чином флігель розділив подвіря на дві частини, як це було популярно на Молдаванці. Друге подвір’я у таких випадках використовувалось як господарське, на ньому також могли зупинятися вози торговців, що орендували приміщення у будинку і флігелю під час торгів на одному з сусідніх ринків.

Вікна флігелю виходять не тільки у бік ділянки Вайнберга, але й у бік сусідньої ділянки №43 (що належала Шпєєру), це стало можливим завдяки спорудженню флігелю з відступом від межі власної ділянки. Якщо би власник ділянки №43 вирішив би спорудити поряд бічний флігель, то освітлення флігелю Вайнберга було би дуже поганим, однак вірогідно між власниками існувала певна домовленість.

Всі фасади флігелю були потиньковані і прикрашені простими фільонками подібно фасаду головного будинку. Прадний під’їзд флігеля розмістився у місці з’єднання крил, а його вікна були влаштовані у бік ділянки №43. Під входом у під’їзд розмістився вхід до приміщеннь підвалу. У 1920-х роках відбулася реконструкція флігеля, який отримав нові широкі вікна у стилі функціоналізму, а із сходової клітки були прокладені сходи до самого підвалу. З боку заднього фасаду відповідно було влаштовано ризаліт, який не було потиньковано. У ІІ-й половині ХХ ст. під час чергової реконструкції будинку на фасади з боку власного подвір’я будинку було нанесено новий шар тиньку та замінено огорожу сходів на зварну.

 

 

 

 

Advertisements

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму:

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s