Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Будинок Є. Делла-Вос (ХІХ ст., 1887 р.)

Posted by Antique на Понеділок, 15 Вересня 2014 р. (11:12)

Будинок Є. Делла-Восс, І пол. ХІХ ст. Реконструкція, інж. Г. К. Кучевський, 1887, Новосельського вул., 19 / Ольгіївська вул., 26
Будинок на мапі
Стиль: історизм

Відомі власники ділянки:

  • 1880-і рр. – 1902-1903 рр. – Емілія Карлівна Делла-Вос
  • 1902-1903 рр. – до Жовтневої революції – Антоніна Модестівна Юковська

Перші квартали вулиці Новосельського розташованні у віддаленій частині міста і забудована них оновлювалась дуже рідко. Такою і була ділянка на розі вулиці Новосельського та Ольгиївської. На неї ще у І-й половині ХІХ ст. були споруджені одноповерхові прості будинки з проїздом з боку вулиці Новосельського. У 1880-х роках ділянка належала деякій Е. Делла-Вос.

Ще у 1883 році було затверджено проект двоповерхового будинку, але невідомо, чи був він дійсно побудований. Не виключено, що будівля була таки споруджена з боку вулиці Новосельського.

У 1887 році було подано на затвердження проект за підпискою маловідомого військового інженера Гната Кучевського. Архівна справа розшита і ще необхідно встановити характер самого проекту. Можливо йшлося про реконструкцію одноповерхового будинку з боку Ольгіївської вулиці, який має характерний фасад для кінця ХІХ ст. Фасад будинку було вкрито рустом, в центрі розташований ризаліт на три вікна по краям були влаштовані меандрові стрічки “під квадри”. Дане оздоблення можна охарактеризувати, як не дуже гармонійне, архітектор, на жаль не мав достатнього художнього смаку У 1902-1903 роки ділянку придбала Антоніна Юковська, яка стала останньою її приватною власницею.

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: