Блог Antique про архітектуру України

Авторський блог Antique про українську архітектуру

Одеса. Будинок І. Адлера і І. Строкера (1914 р.)

Posted by Antique на Понеділок, 2 Січня 2012 р. (12:21)

Будинок Ісаака Адлера і Іцко Строкера, арх. імовірно А.І. Гольцвурм, проект: 1913 р. Будівництво: 1914 р., Пантелеймонівська вул., 104 / Старорізницька вул., 25
Будинок на карті
Стиль: модернізований неокласицизм.

У цьому кварталі на Пантелеймонівській вулиці ще у першій половині 2010-х стояло декілька самобутніх будинків доби модерну, у найбільш доброму стані  будинок Адлера і Строкера, який виходить на обидва боки кварталу. Пантелеймонівська вулиця була більш значною і у її бік виходять більш привабливіші фасади будинків, а перші поверхи призначені під влаштування крамниць. Це стосується і будинку Адлера і Строкера, який складається з двох флігелів з подібними фасадами, але фасад флігеля що виходить у бік вулиці Куйбишева вирішений у спрощених формах. Враховуючи, що власника було два, то вони могли розподілити між собою керівництво будинками.

До Адлера і Строкера ділянкою володів Олександр Тимофійович Донцов, який працював у Олександрівському санітарному піклувательстві, що було розташовано на ділянці його брата Андрія Тимофійовича Донцова на Пантелеймонівській вул, 15, причому останній очолював дану установу. Один з Донцових був головою одеського осередку проросійської організації “Союз руського народу”.

Цікаво, що будинки Адлера і Строкера та Тюхтиної складали одне подвір’я і проїзд був влаштований у будинку Тюхтиної збоку вулиці Куйбишева. Не дуже з’ясовано, як вирішувалось який власник буде будувати будинок з проїздом,  проїзд все ж таки займав корисний простір.

Перший поверх будинку має великі вікна, і це наштовхує на думку, що перший поверх мав торгове призначення, але вхід з вулиці до будинку відсутній.

Стиль оздоблення будинку нагадує будинок І. Р. Коріман авторства А.І. Гольцвурма. Подібні профільовані пілони на даху, ліпні фільонки з лавром виконані у схожій техніці з обрамленням люкарни у фронтоні будинку Коріман. Профілі під фільонками та над вікнами третього поверху також додають схожості. Огорожа балкону будинку Адлера і Строкера дещо схожа на огорожу будинку Шихмана, який також імовірно відноситься до твору Гольцвурма.

Фасад з боку вулиці Старорізницької вулиці дуже подібний фасаду на Пантелеймонівській, але ліпне оздоблення відсутнє, фільонки вирішені схематично, на даху розташований фронтон спрощених форм.

Будинок можна було зберегти, але управлінню пам’яток ні міському ні обласному не була цікавою дана забудова. Близько 2014 року будинок було розібрано.

Фасад з боку Пантелеймонівської вулиці

 

Фасад з боку Старорізницької вулиці

Якщо у вас є питання або ви бажаєте написати відгук, то, будь ласка. заповните форму: